Βιογραφικό

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Ευη Κυράνα:Ψυχολόγος - Σεξολόγος | Βιογραφικό

Η δρ. Εύη Κυράνα, είναι ψυχολόγος με άδεια άσκησης επαγγέλματος, διδάκτωρ Ψυχολογίας ΕΚΠΑ, με μεταπτυχιακές σπουδές στην ψυχολογία της υγείας και τη σεξολογία. Τα τελευταία 20 χρόνια έχει εστιάσει την επαγγελματική της δραστηριότητα στο αντικείμενο της σεξολογίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη θεραπεία των σεξουαλικών δυσλειτουργιών.

Η  δρ. Κυράνα συνέβαλε σημαντικά στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού θεσμού απονομής πτυχίου επάρκειας στη σεξολογία (https://www.essm.org/education/certifications/ecps) και είναι η πρώτη Πρόεδρος στην αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EFS and ESSM Psychosexology Accreditation Committee). Στον ρόλο αυτό παρέμεινε για δέκα χρόνια (2013-2022). Κατά την διάρκεια της θητείας της ήταν υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των σχετικών γραπτών εξετάσεων αξιολόγησης, την ύλη και τα κριτήρια επάρκειας. Με την επιτροπή της οργάνωσε συνολικά έξι εξεταστικές διαδικασίες στις οποίες πιστοποιήθηκαν οι σεξολόγοι από συνολικά 36 χώρες.

Η δρ. Κυράνα διατέλεσε πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Σεξολογίας (https://www.europeansexology.com) για πέντε χρόνια, ενώ παραμένει έως σήμερα μέλος της επιστημονικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής, υπεύθυνη του τομέα σεξολογίας. Μέσα από τους ρόλους αυτούς, σχεδίασε το επιστημονικό πρόγραμμα συνολικά οκτώ Ευρωπαϊκών συνεδριών σεξολογίας.  Επιπλέον, κάθε χρόνο συμμετάσχει ως προσκεκλημένη ομιλήτρια στα σημαντικότερα διεθνή συνέδρια.

Το συντακτικό και συγγραφικό έργο της δρ. Κυράνα απευθύνεται κυρίως στην εκπαίδευση των σεξολόγων. Έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της δουλειάς της στην δημιουργία εγχειρίδιων σεξολογίας για επαγγελματίες υγείας.

  • Το σημαντικότερο είναι το EFS/ESSM manual of Clinical Sexology, για το οποίο επιλέχτηκε ως μία από τους τέσσερεις συντάκτες. Πρόκειται για ένα πολύ-συγγραφικό βιβλίο με την συμμετοχή 64 συγγραφέων από όλο το κόσμο. Εκδόθηκε το 2013, και μέχρι σήμερα αναγνωρίζεται ως το βασικότερο εγχειρίδιο σεξολογίας. Για την δουλειά της σε αυτό το βιβλίο το 2013 της απονεμήθηκε ο τιμητικός (honorary) τίτλος Fellow of the European Committee on Sexual Medicine (honFECSM).
  • Αντίστοιχης σημασίας αλλά με έμφαση στις βιολογικές παραμέτρους των σεξουαλικών δυσλειτουργιών είναι το βιβλίο ESSM Manual of Sexual Medicine, 1η έκδοση 2013, 2η έκδοση 2015, και η 3η έκδοση αναμένεται το 2023. Σε αυτό το βιβλίο είναι και πάλι μέλος της συντακτικής ομάδας.
  • Εντός των αρχών του 2023 αναμένεται να εκδοθεί το ελληνικό με συντάκτες την ίδια και τον καθ. Ψυχιατρικής Ν.Βαϊδάκη (Για όσους δεν γνωρίζουν, είναι ο Πατέρας της σεξολογίας στην Ελλάδα και του χρωστάμε πολλά).

Στα παραπάνω βιβλία, καθώς και σε δύο ακόμη διεθνή βιβλία συμμετείχε και με την συγγραφή  κεφαλαίων. Τα περισσότερα κεφάλαια που έχει γράψει αφορούν στη ψυχογενή στυτική δυσλειτουργία, τα προβλήματα εκσπερμάτισης (πρόωρη ή δυσκολία), δυσκολία διέγερσης των γυναικών, προβλήματα πόνου και προβλήματα επιθυμίας.

Από το 2020 συμμετέχει σε μια Ευρωπαϊκή ομάδα εργασίας για την εισαγωγή του μαθήματος της σεξολογίας στις προπτυχιακές σπουδές ιατρικής και ψυχολογίας όλων των Πανεπιστημίων της Ευρώπης. Δυστυχώς, η σεξουαλική υγεία μέχρι σήμερα δεν διδάσκεται στις προπτυχιακές σπουδές. Η δρ. Κυράνα είναι υπεύθυνη για την συγκρότηση της διδακτέας ύλης σχετικά με την θεραπεία των σεξουαλικών δυσλειτουργιών.

Από το 2010 και έως σήμερα έχει συστηματική διδακτική δραστηριότητα. Είναι μέλος της  επιτροπής εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής (https://www.essm.org) από το 2012 έως σήμερα.  Έχει οργανώσει και συμμετάσχει σε σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου Μελέτης Oυρολογικών Παθήσεων (www.imop.gr), συμμετέχει ως διδάσκουσα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Ε.Π.Ι.Ψ.Υ., σε όλες τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του European Society for Sexual Medicine και επίσης στο μεταπτυχιακό σεξολογίας του Παν/ιου του Μιλάνου.

Το 2019 η δρ. Κυράνα ίδρυσε μαζί με την στενή της συνεργάτιδα Francesca Tripodi το International Online Sexology Supervisors IOSS (https://sexologysupervisors.org). Πρόκειται για διεθνή διαδικτυακή πλατφόρμα παροχής συνεχιζόμενης εκπαίδευσης για σεξολόγους. Παρέχεται εκπαιδευτικό υλικό υψηλής ποιότητας με πάνω από 50 εκπαιδευτές, τους πιο καταξιωμένους στο διεθνή χώρο κλινικής σεξολογίας. Ως υπεύθυνη σχεδιασμού και παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού, επιλέγει τα θέματα και τους ομιλητές, και δουλεύει στενά μαζί τους με στόχο την συνεχή βελτίωση της κλινικής πράξη των σεξολόγων.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη των ανδρών με στυτική δυσλειτουργία και των συντρόφων τους για ενημέρωση δημιούργησε το www.mindmyerection.com. Πρόκειται για σειρά βίντεο μέσω των οποίων η ίδια εξηγεί τους μηχανισμούς που συντηρούν το πρόβλημα καθώς και τις στρατηγικές αντιμετώπισής του. Τα βίντεο είναι στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους και προτείνονται σε όσους ταλαιπωρούνται από το πρόβλημα αυτό.

Αν και η κ Κυράνα είναι κατά κύριο λόγο κλινικός επιστήμονας, έχει παράλληλα δημοσιεύσει μελέτες στα πλέον έγκριτα διεθνή περιοδικά του κλάδου. Επίσης έχει διατελέσει Αναπληρώτρια συντάκτης (Associate Editor) στο περιοδικό Sexual Medicine (https://www.smoa.jsexmed.org). και κριτής (reviewer) στα σημαντικότερα επιστημονικά περιοδικά σεξουαλικής ιατρικής, όπως το Journal of Sexual Medicine (https://www.jsm.jsexmed.org), το International Journal for Impotence Research (https://www.nature.com/ijir/) και το Sexual Medicine.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν δραστηριότητες παράλληλες με την κλινική άσκηση επαγγέλματος που ξεκίνησε το 2003 στο ιδιωτικό της γραφείο. Προσηλωμένη στην παροχή ψυχοσεξουαλικής θεραπείας, και σε συνδυασμό με τη μακρά και πολύτιμη εμπειρία εργασίας σε ιατρικές ομάδες εξειδικευμένες στην Σεξουαλική Ιατρική, έχει αναπτύξει μοντέλα που επιδιώκουν παρεμβάσεις με τον λιγότερο δυνατόν αριθμό συνεδριών, προκειμένου να αποκαθίσταται η σεξουαλική ζωή των ανθρώπων με πρόβλημα γρήγορα. Η στενή συνεργασία με εξειδικευμένους ιατρούς, οι γνώσεις από την πρώτη εξειδίκευση ως Ψυχολόγος Υγείας και η συνεχής ενασχόληση με τα διεθνή σεξολογικά δρώμενα της έδωσαν την δυνατότητα να συνθέτει διαφορετικές θεραπευτικές μεθόδους, ανάλογα με το πρόβλημα και το προφίλ του πελάτη. Πάντα με βάση την επιστημονική τεκμηρίωση και λαμβάνοντας υπόψιν τις ψυχικές και οργανικές παραμέτρους του προβλήματος, τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ατόμου και τα χαρακτηριστικά της σχέσης.

Από το 2016 παρέχει διαδικτυακές συνεδρίες σε ανθρώπους που ζουν στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική.  Οι θεραπείες παρέχονται στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Το γραφείο της είναι διαθέσιμο για όσους προτιμούν να κάνουν δια ζώσης θεραπεία και βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Ανεξάρτητα από την διεθνή της επαγγελματική πορεία, η κλινική άσκηση του επαγγέλματος είναι και θα είναι πάντα προτεραιότητά της.