Τα Στάδια των Σχέσεων και των Διαφορών

Καταρχάς. ας ξεκινήσουμε με ένα βασικό κανόνα: Κανένας άνθρωπος δεν είναι ίδιος με κάποιον άλλον. Άλλωστε, ένα ζευγάρι συνήθως απαρτίζεται από μια γυναίκα και από έναν άνδρα, επομένως έχουμε σίγουρα διαφορές φύλου π.χ. η γυναίκα θέλει να επικοινωνεί περισσότερο από τον άνδρα. Πρέπει να προσθέσουμε εδώ ότι, ξεκινώντας μια σχέση, το κάθε άτομο κουβαλάει τις δικές του ανάγκες, προσδοκίες, αρχές, εμπειρίες και πεποιθήσεις.

Άρα, δύο άνθρωποι που διαφέρουν μεταξύ τους, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο, συνάπτουν σχέση και επιδιώκουν να ζήσουν μαζί.

Το πρώτο διάστημα συνήθως το ζευγάρι είναι ερωτευμένο. Είναι η φάση στην οποία πολύ πρόθυμα και οι δύο παραβλέπουν τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους.

1η φάση
Το ζευγάρι βρίσκεται σε ραντεβού. Οι πιθανές διαφορές που καλείται να διαχειριστεί είναι: πού βγαίνουν για διασκέδαση, πόσο συχνά βρίσκονται, ποιος παίρνει την πρωτοβουλία της συνάντησης. Συχνά, οι διαφορές σε αυτή τη φάση υπάρχουν, αλλά ο έρωτας τις καθιστά αμελητέες.

2η φάση
Συγκατοίκηση. Οι ενδεχόμενες διαφορές αυξάνονται: πώς θέλει ο καθένας να ορίζει ή να φροντίζει τον χώρο του, πώς μοιράζονται οι ευθύνες του σπιτιού κλπ. Όχι μόνο αυξάνονται οι διαφορές, αλλά αν ο έρωτας έχει περάσει, τότε η διάθεση να τις παραβλέπουν μειώνεται.

3η φάση
Επισημοποίηση ή γάμος. Ενδεχόμενες διαφορές: πώς θα διαχειριστούν την ευρύτερη οικογένεια, πόσο συχνά θα τους βλέπουν κλπ. Άρα ακόμη περισσότερες διαφορές.

4η φάση
Η γέννηση των παιδιών: πώς θα μεγαλώσουν τα παιδιά, πόσο χρόνο θα ασχολούνται με αυτά, τι αρχές θα τους δώσουν κλπ.

5η φάση
Συνταξιοδότηση. Τα παιδιά μεγαλώνουν και απομακρύνονται. Ενδεχόμενες διαφορές: πώς θα αναδιαμορφώσουν τον τρόπο ζωής τους, τι ασχολίες θα έχουν, πώς θα διαχειρίζονται την υγεία τους κλπ.

Επομένως, στην πορεία της ζωής η διαφορετικότητα των 2 ατόμων εξελίσσεται. Οι ανάγκες που καλείται το ζευγάρι να καλύψει είναι πολλές: προσωπικές, των παιδιών, της ευρύτερης οικογένειας κλπ. Αν στις πρώτες φάσεις δεν μπορέσει το ζευγάρι να διαχειριστεί κάποιες διαφορές, τότε θα τις κουβαλάει και στις επόμενες. Οι διαφορές είναι αναπόφευκτες.

Όταν όμως ένα ζευγάρι δεν έχει μάθει τρόπους να διαχειρίζεται τη διαφορετικότητα και μάλιστα να επωφελείται από αυτήν, τότε η σχέση χαρακτηρίζεται από εντάσεις, δυσαρέσκεια κι απογοήτευση. Μέσα από την θεραπεία το ζευγάρι μπορεί να εκπαιδευτεί σε τρόπους διαχείρισης των διαφορών και να μπορέσει να ανακαλύψει τρόπους με τους οποίους οι διαφορές να πάψουν να απειλούν τη σχέση και αντιθέτως, σε πολλές περιπτώσεις, να αποτελέσουν εφόδιο γι’ αυτήν.

Άλλα Σεξουαλικά Προβλήματα Σχέσεων

mindmyerection

Ψυχογενής Στυτική Δυσλειτουργία

Μάθετε πώς να την διαχειριστείτε και πως μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας μέσα απο μία σειρά εκπαιδευτικών βίντεο.

Διαδικτυακές Συνεδρίες

Ανεξάρτητα από το μέρος στο οποίο ζείτε, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τις συνεδρίες μας μέσω διαδικτύου. Οι συνεδρίες αυτές δεν διαφέρουν από εκείνες που γίνονται στο γραφείο μου.

Κλείστε
Ραντεβού

Για να κλείσετε ραντεβού μπορείτε να επικοινωνήσετε με την γραμματεία μέσω τηλεφώνου ή email.