Πρόωρη Εκσπερμάτιση

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ίσως πιο συχνή σεξουαλική δυσλειτουργία των αντρών. Είναι σχεδόν ο κανόνας για τους νέους άντρες κατά τις πρώτες τους σεξουαλικές εμπειρίες. Όμως, για ορισμένους, το πρόβλημα συνεχίζεται, ενώ σε άλλους επιστρέφει αργότερα στη ζωή τους. Οι γιατροί δεν είναι απολύτως βέβαιοι πώς να εξηγήσουν το φαινόμενο. Ακριβώς όπως μαθαίνει κανείς να ελέγχει την ούρηση του, δηλαδή να την συγκρατεί ή να την απελευθερώνει, κάπως έτσι μπορεί να μάθει να ελέγχει και την εκσπερμάτισή του. Όταν, όμως, κάποιος δεν έχει μάθει να ασκεί έλεγχο στην εκσπερμάτισή του, τότε μπορεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα. Ωστόσο, οι έρευνες για τα αίτια της γρήγορης εκσπερμάτισης δεν είναι οριστικές.

Ένας ακριβής ορισμός για τη διάρκεια της πρόωρης εκσπερμάτισης είναι σχεδόν αδύνατος. Κατά το Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Σεξουαλική Ιατρική (2006), μια μεγάλη αμερικανική έρευνα έδειξε ότι:

  • Ο μέσος χρόνος διάρκειας των αντρών με πρόωρη εκσπερμάτιση ήταν 1,8 λεπτά.
  • Ο μέσος χρόνος διάρκειας των αντρών χωρίς πρόβλημα ήταν 7,3 λεπτά.

Παρ' όλα αυτά, υπήρχαν άνθρωποι που, ενώ μπορούσαν να διαρκέσουν μέχρι και 25 λεπτά, ισχυρίζονταν πως έχουν πρόωρη εκσπερμάτιση.

Αυτό δείχνει καθαρά πως οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές αντιλήψεις για το τι είναι φυσιολογικό.

Στο ίδιο συνέδριο, ο καθηγητής Waldinger ανέφερε πως το 2,5% των αντρών δεν μπορούσε να διαρκέσει πάνω από 90 δευτερόλεπτα. Αυτοί οι άντρες αναμφισβήτητα είχαν πρόωρη εκσπερμάτιση. Η κλινική εμπειρία όμως δείχνει πως τα περισσότερα ζευγάρια που διαρκούν κάτω από 5 λεπτά, τουλάχιστον στις μισές από τις επαφές τους, αισθάνονται δυσαρεστημένα.

Στην περίπτωση που αισθάνεται κανείς δυσαρεστημένος από το ότι η εκσπερμάτιση έρχεται πολύ γρήγορα, τότε θα μπορούσε να ζητήσει βοήθεια για πρόωρη εκσπερμάτιση.