Πρόβλημα Στύσης

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που καλούμαι να αντιμετωπίσω στη δουλειά μου είναι η ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία. Αρχικά, πρέπει να κατανοήσει ο ασθενής το μηχανισμό που δημιουργεί και που διατηρεί το πρόβλημα. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα της θεραπείας, που γίνεται συνήθως στην πρώτη συνεδρία. Στη συνέχεια, οι συνεδρίες επικεντρώνονται στις τεχνικές με τις οποίες θα μπορέσει ο ασθενής να αυξήσει τον έλεγχο που ασκεί στη διέγερσή του. Επειδή οι περισσότεροι άντρες βιώνουν το πρόβλημά τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα προτού αναζητήσουν θεραπεία, είναι απαραίτητο να σπάσει ο φαύλος κύκλος το συντομότερο δυνατόν, ώστε να σταματήσει η συνεχιζόμενη επιβάρυνση των ίδιων και της σχέσης τους.

Τι συμβαίνει;

Σε κάθε άντρα, κάποια στιγμή θα συμβεί. Η εμπειρία αυτή είναι συνήθως επώδυνη, αφού σπάνια θα την προσπεράσει. Οι άντρες συνήθως περιγράφουν την πρώτη φορά που δεν μπόρεσαν να έχουν επαρκή στύση ή που έχασαν τη στύση τους κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης ως μια ιδιαίτερα αμήχανη στιγμή, που δεν φαντάζονταν ποτέ ότι μπορούσε να τους συμβεί. Τότε συνήθως ακολουθούν διάφορες σκέψεις όπως:

  • “έχω κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας”
  • “γιατί σε μένα;”
  • “έγινα ρεζίλι”
  • “από τώρα;”

Οι σκέψεις αυτές δημιουργούν συναισθήματα ντροπής, ενοχής, θυμού, στενοχώριας.

Η δυσάρεστη αυτή εμπειρία καταγράφεται στη μνήμη του άντρα, και την επόμενη φορά που θα επιχειρήσει σεξουαλική επαφή, κάνει σκέψεις που του δημιουργούν την αίσθηση της απειλής και του φόβου. Οι σκέψεις αυτές συνήθως είναι:

  • “θα έχω στύση;”
  • “μήπως γίνω πάλι ρεζίλι;”
  • “αν δεν έχω στύση τότε μάλλον κάτι κακό μου συμβαίνει”.

Οι σκέψεις αυτές σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να διεγείρουν έναν άντρα, αλλά αντίθετα, του δημιουργούν έντονο φόβο τη στιγμή που πλησιάζει η σεξουαλική επαφή ή και κατά τη διάρκειά της.

Όμως, το σώμα ΟΛΩΝ των αντρών είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε, όταν ο νους δίνει σήμα ότι επέρχεται κίνδυνος ή απειλή, έρχεται ο φόβος και τότε το σώμα σε βιολογικό επίπεδο ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο.

Συνήθως, η γνωστή αδρεναλίνη παράγεται σε μεγάλες ποσότητες και έχει ως αποτέλεσμα η καρδιά να λειτουργεί πιο γρήγορα, τα αγγεία να κάνουν σύσπαση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γεμίσουν το πέος με αίμα, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της στύσης.

Με άλλα λόγια, όταν ένας άνδρας αισθάνεται έντονο φόβο τη στιγμή της επαφής, είναι σχεδόν αδύνατο να πετύχει στύση, αλλά και αν προλάβει να την πετύχει, είναι πολύ δύσκολο να τη διατηρήσει.

Τότε λοιπόν, το πιθανότερο είναι να ακολουθήσουν και πάλι στιγμές αμηχανίας, δυσαρέσκειας, ίσως και απελπισίας, τόσο στον ίδιο, όσο και στη σύντροφό του. Άλλη μια λοιπόν αρνητική εμπειρία καταγράφεται στο νου. Τότε αρχίζει μια διαδικασία ντόμινο. Την επόμενη φορά που θα βρεθεί σε σεξουαλικές στιγμές θα κάνει τις ίδιες σκέψεις που προαναφέρθηκαν, μόνο που αυτή τη φορά θα τις πιστεύει περισσότερο. Επομένως ο φόβος θα είναι μεγαλύτερος και η πιθανότητα αποτυχίας ακόμη μεγαλύτερη. Αρχίζει τότε ένας φαύλος κύκλος που συχνά οδηγεί τον άντρα στο να αποφεύγει τις σεξουαλικές στιγμές και τις καταστάσεις που θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να οδηγήσουν σε σεξουαλική επαφή. Κάποιοι άντρες αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα οφείλεται στο άγχος και τότε προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους να “μην το σκέφτεται”. Άλλοι πάλι το “εκλογικεύουν” και πείθουν τον εαυτό τους ότι “δεν έχουν άγχος”.

Όσο όμως απαγορεύουν στον εαυτό τους να σκεφτεί και κυρίως να ζητήσει βοήθεια για το πρόβλημα, τόσο πιο πολύ το σκέφτονται και κατά συνέπεια, συντηρείται ο φαύλος κύκλος. Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως το να μη δημιουργείται ή να χάνεται η στύση τη στιγμή που υπάρχουν φόβος ή άγχος είναι μια ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ λειτουργία του οργανισμού.

Το σώμα των αντρών είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να υπάρχει καλή σεξουαλική λειτουργία μόνο όταν το άτομο είναι ήρεμο και χαλαρό.

Το άγχος επίδοσης που αναφέραμε παραπάνω, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι η μοναδική αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας και να συντηρεί το πρόβλημα για μήνες ή και χρόνια. Πολλοί άντρες δυσκολεύονται να πιστέψουν πως το πρόβλημά τους είναι ψυχολογικό. Αυτό αντικατοπτρίζει κοινές αντιλήψεις, σύμφωνα με τις οποίες, τα ψυχολογικά προβλήματα είναι σημάδια αδυναμίας και ο άντρας θα πρέπει να είναι σε θέση να τα ξεπερνάει μόνος του. Ακόμα και στους πιο ώριμους και συγκροτημένους άντρες φαίνεται να υπάρχουν βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις, που λένε ότι πρέπει πάντα να έχουν στύση, ανεξάρτητα από τις συνθήκες και πως πρέπει πάντα να ικανοποιούν τις σεξουαλικές ανάγκες της συντρόφου τους. Πεποιθήσεις σαν και αυτές αποτελούν πρόσφορο έδαφος για να δημιουργηθεί και να συντηρηθεί το άγχος επίδοσης!

Μάθετε πώς να διαχειριστείτε την ψυχογενή στυτική δυσλειτουργία στο www.mindmyerection.com. Η Εύη Κυράνα παρουσιάζει τα ουσιαστικότερα και πιο σημαντικά που πρέπει να γνωρίζετε ώστε να βοηθήσετε τον εαυτό σας. Τα βίντεο είναι στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους.

Άλλα Σεξουαλικά Προβλήματα Αντρών

mindmyerection

Ψυχογενής Στυτική Δυσλειτουργία

Μάθετε πώς να την διαχειριστείτε και πως μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας μέσα απο μία σειρά εκπαιδευτικών βίντεο.

Διαδικτυακές Συνεδρίες

Ανεξάρτητα από το μέρος στο οποίο ζείτε, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τις συνεδρίες μας μέσω διαδικτύου. Οι συνεδρίες αυτές δεν διαφέρουν από εκείνες που γίνονται στο γραφείο μου.

Κλείστε
Ραντεβού

Για να κλείσετε ραντεβού μπορείτε να επικοινωνήσετε με την γραμματεία μέσω τηλεφώνου ή email.