Τι είναι ο πονοκέφαλος του σεξ

Οι σεξουαλικοί πονοκέφαλοι είναι ένα είδος κεφαλαλγίας που σχετίζεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα και μπορεί να εκδηλωθεί στη διάρκεια του σεξ, του οργασμού ή της αυτοϊκανοποίησης.

Μερικές φορές ο πονοκέφαλος κλιμακώνεται σταδιακά, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις εκδηλώνεται απότομα κατά τον οργασμό και γίνεται αισθητός ως έντονος και διαπεραστικός πόνος.

Συνήθως διαρκεί λίγα λεπτά, αλλά μπορεί να παραταθεί για λίγες ώρες ή, σπανίως, για λίγες ημέρες.

Οι σεξουαλικοί πονοκέφαλοι μπορεί να συμβαίνουν κάθε φορά που το άτομο έρχεται σε οργασμό ή σποραδικά, ενώ είναι πιο συχνοί στους άνδρες καθώς και σε άτομα που έχουν ατομικό ιστορικό ημικρανικών κρίσεων ή άλλων κεφαλαλγιών.

Η αιτία των πονοκεφάλων αυτών δεν έχει έως σήμερα αποσαφηνιστεί, αλλά ενδέχεται να σχετίζονται με σπασμούς των αιμοφόρων αγγείων στο κεφάλι.

Αν και οι σεξουαλικοί πονοκέφαλοι είναι ενοχλητικοί, συνήθως δεν είναι επικίνδυνοι. Ωστόσο, όποιος υποφέρει από αυτούς, καλό είναι να απευθυνθεί σε έναν γιατρό ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και να αποκλειστούν τυχόν παθήσεις που θα μπορούσαν να ευθύνονται για την ανάπτυξή τους.

Οι σεξουαλικοί πονοκέφαλοι συνήθως υποχωρούν από μόνοι τους, αλλά σε περίπτωση που έχουν μεγάλη διάρκεια ο γιατρός μπορεί να προτείνει κάποια φαρμακευτική αγωγή για καθημερινή χρήση ή για χρήση μόνο πριν από τη σεξουαλική επαφή.

Υπάρχουν επίσης μερικές πρακτικές που μπορεί να βοηθήσουν. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

  • Διακοπή της σεξουαλικής επαφής όταν αρχίζει ο πονοκέφαλος.
  • Υιοθέτηση μιας πιο παθητικής στάσης κατά τη διάρκεια του σεξ.
  • Εφαρμογή μαλάξεων στους μυς του κεφαλιού και του αυχένα πριν από την ερωτική επαφή.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στα "ΤΑ ΝΕΑonline ΥΓΕΙΑ, ΔΡΑΣΗ & ΖΩΗ" στις 19-5-2016.


Διαβάστε επίσης