Τα μυστικά της σεξουαλικής επικοινωνίας

Η σεξουαλική επικοινωνία δεν είναι εύκολη διαδικασία. Είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι ο καθένας συμβάλλει στην προσωπική του ευχαρίστηση και ότι ο άλλος δεν μπορεί να ξέρει πάντα τι μας αρέσει. Επομένως, ωφελεί να είμαστε προετοιμασμένοι να συζητήσουμε και όχι να αποφύγουμε το θέμα, όπως συχνά συμβαίνει.

Στη συζήτηση αυτή μπορούμε να έχουμε στο μυαλό μας ότι ωφελεί:

  1. Να προσεγγίζουμε τη συζήτηση κατανοώντας ότι ο σκοπός είναι να βελτιώσουμε τη σεξουαλική μας σχέση και όχι να σοκάρουμε ή να φέρουμε το άλλο άτομο σε δύσκολη θέση.
  2. Να αποδεχόμαστε όλα τα συναισθήματα (θετικά και αρνητικά) και το δικαίωμα του καθενός να εκφράσει τι νιώθει λεκτικά. Π.χ. «νιώθω απαίσια όταν…» ή «νιώθω υπέροχα όταν…».
  3. Να εκφράζουμε ανοικτά συγκεκριμένες επιθυμίες αποφεύγοντας υπονοούμενα. Η προσδοκία ότι ο άλλος θα μαντέψει τι μας απασχολεί δεν είναι ρεαλιστική.
  4. Να χρησιμοποιούμε α’ πρόσωπο (π.χ. «δεν αισθάνομαι μεγάλη ευχαρίστηση όταν ή αντί...» ή «δεν με ευχαριστείς όταν...»).
  5. Να συνδυάζουμε κάτι δυσάρεστο με κάτι ευχάριστο (π.χ. «μου αρέσει όταν με φιλάς στο στόμα, αλλά δεν μου αρέσει όταν με φιλάς στον λαιμό»).
  6. Να προσδοκάμε αλλαγές αλλά όχι θαύματα. Η σεξουαλική επικοινωνία απαιτεί συνεχή διάλογο.
  7. Να μη προσδοκάμε περισσότερα από αυτά που μπορεί ο/η σύντροφός μας να προσφέρει. Το να ασκούμε κριτική σε κάτι που δεν μπορεί ή δεν πρόκειται να αλλάξει θα βλάψει τη σχέση. Αν λ.χ. ο σύντροφός μας χρειάζεται αρκετό χρόνο για να διεγερθεί, το να ζητάμε να το κάνει γρήγορα δεν είναι ρεαλιστικό και επομένως είναι ανώφελο. Εκεί χρειάζεται να επιδεικνύουμε ευελιξία.
  8. Οταν μας προτείνει κάτι που δεν συνηθίζουμε να κάνουμε, δεν σημαίνει ότι αξίζουμε λιγότερο. Ας διαχωρίσουμε την αίσθηση προσωπικής αξίας από την κριτική του συντρόφου μας.
  9. Να μην γινόμαστε αμυντικοί όταν ο άλλος μας ζητεί κάτι. Ας επιδιώξουμε με ερωτήσεις να κατανοήσουμε καλύτερα πριν απαντήσουμε.
  10. Με το ύφος, τη στάση του σώματός μας ή το βλέμμα μας συχνά αναιρούμε το λεκτικό μήνυμα.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στα "ΤΑ ΝΕΑonline ΥΓΕΙΑ, ΔΡΑΣΗ & ΖΩΗ" στις 14-5-2015.


Διαβάστε επίσης