VICE: Αρχικά, θα ήθελα να μου σχολιάσετε την έρευνα που σας έδειξα.
Εύη Κυράνα: Το βασικό πρόβλημα με αυτή την έρευνα είναι πως δεν μας λέει κάποια πολύ βασικά στοιχεία ώστε να ξέρουμε αν είναι μεθολογικά επαρκής. Ουσιαστικά, αυτό που φαίνεται είναι πως υπάρχουν κάποιες -συνολικά μικρές- διαφορές στα ποσοστά, οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε πολλά πράγματα. Ουσιαστικά, δεν ξέρουμε αν μιλάμε για πραγματικά σημαντικές στατιστικές διαφορές ή απλώς για λεπτομέρειες. Έτσι όπως είναι τα ποσοστά φαίνεται πως, στην ουσία, όλοι είναι ευχαριστημένοι. Δεν μας δίνουν πληροφορίες που να μας αποδεικνύουν πως οι διαφορές που έχουν βρει ανάμεσα στους δεξιούς και τους αριστερούς οφείλονται στο γεγονός πως είναι διαφορετικοί μεταξύ τους. Όπως προείπα, οι διαφορές στα ποσοστά είναι πολύ μικρές. Υπάρχουν συγκεκριμένες μαθηματικές μέθοδοι που μπορούν να δείξουν αν αυτές οι διαφορές είναι στατιστικά σημαντικές.
Οπότε, μάλλον δεν μιλάμε για μία σοβαρή μελέτη.
Για να θεωρηθεί πως μία μελέτη πληροί κάποια -έστω βασικά- επιστημονικά κριτήρια θα πρέπει να δημοσιευτεί σε κάποιο αντίστοιχο επιστημονικό περιοδικό. Αυτό σημαίνει πως η μελέτη, για να έχει φτάσει εκεί, έχει δεχθεί πάρα πολύ μεγάλη κριτική από επιστήμονες που ελέγχουν μεταξύ άλλων και τη μεθοδολογία της έρευνας. Για παράδειγμα, αν εγώ κάνω μια Διαδικτυακή μελέτη και τη δώσω σε ένα δημοσιογράφο δεν σημαίνει πως αυτή η μελέτη έχει γίνει με τέτοιο τρόπο που πραγματικά να λέει κάτι.
Πιστεύετε πως οι πολιτικές πεποιθήσεις κάποιου επηρεάζουν το πόσο ευχαριστημένος είναι με τη σεξουαλική του ζωή;
Αυτά τα δύο μπορεί να σχετίζονται, όμως δεν νομίζω πως το ένα είναι η αιτία του άλλου. Δεν σημαίνει πως επειδή κάποιος έχει την τάδε πολιτική πεποίθηση είναι αυτομάτως ικανοποιημένος σεξουαλικά. Οι άνθρωποι που έχουν αυτή την πεποίθηση μπορεί μεταξύ τους να έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά -από τον τρόπο ζωής, μέχρι το πως αντιλαμβάνονται την καθημερινότητα και τη κοινωνία- που να επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται και αξιολογούν τη σεξουαλική τους ζωή.
Ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά τα χαρακτηριστικά;
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι που ψηφίζουν δεξιά κόμματα είναι συντηρητικοί και ως συντηρητικοί, έχουν λιγότερες σεξουαλικές εμπειρίες στη ζωή τους. Άρα, όταν αξιολογούν την παρούσα σεξουαλική τους ζωή πιθανότατα να έχουν πολύ μικρότερο μέτρο σύγκρισης σε σχέση με κάποιον που έχει πολλές εμπειρίες επειδή, ενδεχομένως, είναι πιο προοδευτικός και -μάλλον- ψηφίζει αριστερά κόμματα.
Πιστεύετε πως οι αριστεροί με τους δεξιούς έχουν μεγάλες διαφορές στον τρόπο που κάνουν σεξ;
Θα ήταν τεράστια γενίκευση να χωρίσουμε τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες και να πούμε «οι μεν συμπεριφέρονται έτσι και οι άλλοι διαφορετικά». Ακόμη κι ανάμεσα στους δεξιούς μπορούμε να βρούμε άπειρες διαφορές. Θα δείτε επίσης πολλές έρευνες που καταπιάνονται με τις διαφορές στο σεξ μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά τελικά, όσο περνάνε τα χρόνια ανακαλύπτουμε πως έχουμε περισσότερες διαφορές εντός των φύλων παρά εκτός. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως οι πολιτικές πεποιθήσεις είναι απλώς μέρος ενός συμπλέγματος που επηρεάζει τη σεξουαλικότητά μας. Τίποτα περισσότερο.
Οι πολιτικές εξελίξεις της χώρας έχουν επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή των Ελλήνων;
Σαφέστατα, όπως συμβαίνει και σε κάθε άλλη χώρα. Το να δουλεύει κάποιος από το πρωί μέχρι το βράδυ για να καταφέρει να βγάλει ένα βασικό εισόδημα είναι πολύ διαφορετικό από το να δουλεύει σε ένα ωράριο 9 πμ- 5 μμ. Είναι εντελώς διαφορετικό να μένει κάποιος μόνος του, επειδή έχει την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθει στα έξοδα, από το να μένει με την οικογένειά του. Οι διαφορές στις σεξουαλικές ζωές μεταξύ των παραπάνω περιπτώσεων είναι τεράστιες.
Οπότε, ο οικονομικός παράγοντας είναι πολύ ψηλά στη λίστα όσων επηρεάζουν τη σεξουαλική μας ζωή.
Βέβαια, αλλά υπάρχουν κι άλλοι σημαντικοί παράγοντες, όπως η παιδεία ή το κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο ζει κάποιος.
Πιστεύετε πως η συγκεκριμένη έρευνα θα είχε τα ίδια αποτελέσματα αν γινόταν και στην Ελλάδα;
Γενικά, στις μελέτες που έχουν να κάνουν με τη σεξουαλικότητα, τα ποσοστά είναι παρόμοια σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Οπότε, δεν θα περίμενα να δω τεράστια διαφορά.
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στα “VICE” στις 13-9-2016.