Ένας στους 20 άνδρες ηλικίας κάτω των 40 ετών πάσχει από στυτική δυσλειτουργία, η οποία συχνά δεν έχει παθολογική ή οργανική αιτία (π.χ. ένα αγγειακό πρόβλημα) αλλά ψυχολογική.
Αν και οι πάσχοντες νέοι συνήθως δυσκολεύονται να κατανοήσουν ποιοι είναι αυτοί οι ψυχογενείς παράγοντες που μπλοκάρουν τη σεξουαλική λειτουργία τους, η ιατρική έρευνα έχει αναδείξει ότι μπορεί να ευθύνονται:
- Οι μη ρεαλιστικές πεποιθήσεις και προσδοκίες τους για το σεξ. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η άποψη ότι ένας άνδρας πρέπει ανά πάσα στιγμή να είναι έτοιμος για σεξ.
- Οι πεποιθήσεις τους για τη σεξουαλικότητά τους. Η πεποίθηση, λ.χ., «δεν τα καταφέρνω στο σεξ» ή αντιθέτως «το σεξ είναι το πιο δυνατό σημείο μου» αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας, διότι ο νέος «πρέπει» να επιβεβαιώσει αυτό που πιστεύει.
- Οι αρνητικές σκέψεις κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, με τις οποίες επικρίνει ο ίδιος ο νέος τη σεξουαλική λειτουργία του (π.χ. «δεν θα τα καταφέρω», «θα γίνω ρεζίλι» κ.λπ.).
- Η εστίαση της προσοχής του νέου στη λειτουργία της στύσης, αντί να εστιάζει στην προσωπική απόλαυση.
- Το άγχος κατά τη σεξουαλική επαφή (π.χ. άγχος να ικανοποιηθεί η σύντροφός του).
- Τα προβλήματα στη σχέση, η ύπαρξη μιας επιτακτικής συντρόφου ή η σεξουαλική δυσλειτουργία της συντρόφου.
- Τα συμπτώματα κατάθλιψης, οι αγχώδεις διαταραχές και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας.
Τα ψυχογενή προβλήματα της στύσης μπορεί να αντιμετωπισθούν με σύντομες τεχνικές σεξουαλικής ψυχοθεραπείας οι οποίες συχνά συνδυάζονται με φάρμακα που διευκολύνουν τη στύση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μάθει ο νέος πώς να βοηθά ο ίδιος τον εαυτό του και κυρίως να σταματήσει τη χρήση των φαρμάκων όταν το πρόβλημα αποκατασταθεί.
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στα “ΤΑ ΝΕΑonline ΥΓΕΙΑ, ΔΡΑΣΗ & ΖΩΗ” στις 16-6-2016.