εθισμός στο πορνό

Πορνογραφία στο διαδίκτυο: Τα υπέρ και τα κατά στη σεξουαλική μας ζωή

Το διαδίκτυο και η πορνογραφία (διαθέσιμη σήμερα σχεδόν αποκλειστικά από το διαδίκτυο) είναι  απλώς «αποκυήματα ψυχολογικής και σεξουαλικής παθολογίας» ή  μήπως σε κάποιες περιπτώσεις -όπως φαίνεται να πιστεύουν πολλοί σεξολόγοι- μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική διάγνωση ή ακόμη και στη θεραπεία ενήλικων ζευγαριών, εφόσον φυσικά πρώτα έχει ξεπεράσει το ζευγάρι κάποια ταμπού και θέματα ηθικής;

Ο ρόλος του διαδικτύου στην κλινική πράξη των επαγγελματιών Σεξουαλικής Υγείας  είναι πολύ σημαντικός, αλλά ταυτόχρονα έχει και σκοτεινές όσο και φωτεινές όψεις. Η πορνογραφία στο διαδίκτυο ενοχοποιείται ως ο μόνος υπεύθυνος παράγοντας για την έναρξη των προβλημάτων που σχετίζονται με τη σεξουαλική επίδοση του αντρικού πληθυσμού. Αυτό ασφαλώς ισχύει, όταν υπάρχουν ψυχαναγκαστικά χαρακτηριστικά ή όταν δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος χρήσης του διαδικτύου. Όσον αφορά στους εφήβους, είναι ευρέως γνωστό ότι η ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου μπορεί να τους εκθέσει σε σοβαρούς κινδύνους, όπως είναι ο «διαδικτυακός εκφοβισμός» (cyber bullying), η ανεπιθύμητη έκθεση σε πορνογραφία και η ενδεχόμενη αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων σε δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων.

Ο μείζων κίνδυνος της πορνογραφίας είναι το γεγονός ότι κάποια άτομα (κυρίως νέοι και άπειροι άνθρωποι) πιθανόν να θεωρήσουν ότι η σεξουαλική επίδοση, έτσι όπως παρουσιάζεται στο πορνογραφικό υλικό, αποτελεί και το πρότυπο για μία ιδανική σεξουαλική ζωή.  Γυναίκες που αναπαριστώνται ως «σεξουαλικές σκλάβες» ή «μηχανές του σεξ», για να ικανοποιήσουν τον άντρα, άντρες με υπερβολικά μεγάλα σε μέγεθος γεννητικά όργανα, πέος που βρίσκεται μόνιμα σε τέλεια στύση… εικόνες που πολύ εύκολα μπορεί να προκαλέσουν σε αδύναμες  προσωπικότητες ένα υπερβολικό άγχος για σεξουαλική επίδοση, καθώς κι επικίνδυνο σεξιστικό σοβινισμό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το διαδίκτυο και η εμπλεκόμενη πορνογραφία αποτελούν πιθανούς τρόπους πρόκλησης σεξουαλικών διαταραχών.

Από την άλλη μεριά, πολλοί σεξολόγοι θεωρούν την πορνογραφία ως μέσο ανάλυσης του ασθενούς, καθώς και ως θεραπεία για συγκεκριμένες σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Επιστημονικές μελέτες έχουν καταδείξει ότι υπάρχει μία θετική συσχέτιση ανάμεσα σε μία καλή σεξουαλική σχέση με τη σύντροφο και μία μέσου βαθμού παρακολούθηση πορνογραφίας. Σε σύγκριση με τους μη χρήστες της πορνογραφίας, οι χρήστες φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερη οικειότητα και θερμότερη σχέση με τη σύντροφό τους. Ωστόσο, η πορνογραφία δεν θα πρέπει να γίνεται αντιληπτή απλώς ως μέσο προσέγγισης μέσα στο ζευγάρι αλλά κυρίως ως μέσο εκούσιας διερεύνησης.

Εάν και εφόσον η ανταλλαγή πληροφοριών στο διαδίκτυο γίνεται με συγκεκριμένα όρια στα ενήλικα ζευγάρια, τότε μπορεί να οδηγήσει σε εγκυρότερη γνώση, μεγαλύτερη αυτογνωσία και αλληλοκατανόηση μέσα στο ζευγάρι. Η πορνογραφία πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται μέσα στο πλαίσιο σεξουαλικής θεραπείας για ζευγάρια, όταν στοχεύει στη βελτίωση της σεξουαλικής ζωής και οικειότητας μέσα στη σχέση.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στα “Άννα Δρούζα: boro.gr” στις 25-05-2016.

mindmyerection

Ψυχογενής Στυτική Δυσλειτουργία

Μάθετε πώς να την διαχειριστείτε και πως μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας μέσα απο μία σειρά εκπαιδευτικών βίντεο.

Διαδικτυακές Συνεδρίες

Ανεξάρτητα από το μέρος στο οποίο ζείτε, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τις συνεδρίες μας μέσω διαδικτύου. Οι συνεδρίες αυτές δεν διαφέρουν από εκείνες που γίνονται στο γραφείο μου.

Τελευταίες Δημοσιεύσεις σε ΜΜΕ

Κλείστε
Ραντεβού

Για να κλείσετε ραντεβού μπορείτε να επικοινωνήσετε με την γραμματεία μέσω τηλεφώνου ή email.