προφυλακτικά

Τα μυστικά της σωστής χρήσης των προφυλακτικών

Οκτώ στους δέκα ανθρώπους που χρησιμοποιούν προφυλακτικό στις ερωτικές επαφές τους, κάνουν ένα ή περισσότερα λάθη που αυξάνουν τον κίνδυνο ανεπιθύμητων κυήσεων και σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων (Sanders, 2012). Για να προστατευθείτε, ακολουθήστε τις εξής συμβουλές:

  • Να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης και να αποφεύγετε τα προφυλακτικά που έχουν εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. στο αυτοκίνητο, σε περίπτερα το καλοκαίρι κ.λπ.).
  • Ανοίξτε το προφυλακτικό όταν το πέος έχει έρθει σε στύση και προτού ακουμπήσει την περιοχή των γεννητικών οργάνων ή του πρωκτού. Να θυμάστε ότι κατά τη στύση υπάρχει διαφυγή υγρών που μπορεί να μεταφέρουν μικρόβια και σπερματοζωάρια.
  • Να ανοίγετε το προφυλακτικό με τα χέρια, όχι αιχμηρά αντικείμενα.
  • Όταν το τοποθετείτε, να πιέζετε ελαφρά την άκρη του ώστε να αδειάζει ο αέρας και να μη σπάσει κατά την επαφή. Βεβαιωθείτε επίσης πως καλύπτει ολόκληρο το πέος.
  • Μη χρησιμοποιείτε ποτέ το προφυλακτικό δεύτερη φορά, ούτε μετά την πρώτη διείσδυση.
  • Αν χρησιμοποιείτε λιπαντικό με σπερματοκτόνο, βεβαιωθείτε ότι έχει ως βάση το νερό (ζητήστε τα από το φαρμακείο), διότι η βαζελίνη και τα έλαια μπορεί να το εξουδετερώσουν.
  • Μη σας ανησυχεί η μείωση της στύσης κατά την τοποθέτηση. Μόλις συγκεντρωθείτε πάλι στα σεξουαλικά ερεθίσματα, η στύση θα ανακτηθεί.
  • Εξασκηθείτε στη χρήση προφυλακτικού με την αυτοϊκανοποίηση.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε το προφυλακτικό δίπλα σας πριν αρχίσει η σεξουαλική επαφή.
  • Αν έχετε συστηματικά απώλεια της στύσης κατά την τοποθέτηση του προφυλακτικού, πιθανώς αναπτύσσετε έντονο στρες εκείνη τη στιγμή. Δοκιμάστε να το χρησιμοποιήσετε συστηματικά κατά την αυτοϊκανοποίηση, αυξάνοντας προοδευτικά τον χρόνο που το αφήνετε πάνω στο πέος. Αν ωστόσο το πρόβλημα επιμείνει, πρέπει να απευθυνθείτε σε σεξολόγο. Σε κάθε περίπτωση, η αποφυγή της χρήσης του δεν είναι λύση.

Sanders SA, Yarber WL, Kaufman EL et al. (2012) Condom use errors and problems: a global view. Sex Health 9:81-95.

mindmyerection

Ψυχογενής Στυτική Δυσλειτουργία

Μάθετε πώς να την διαχειριστείτε και πως μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας μέσα απο μία σειρά εκπαιδευτικών βίντεο.

Διαδικτυακές Συνεδρίες

Ανεξάρτητα από το μέρος στο οποίο ζείτε, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τις συνεδρίες μας μέσω διαδικτύου. Οι συνεδρίες αυτές δεν διαφέρουν από εκείνες που γίνονται στο γραφείο μου.

Τελευταίες Δημοσιεύσεις σε ΜΜΕ

Κλείστε
Ραντεβού

Για να κλείσετε ραντεβού μπορείτε να επικοινωνήσετε με την γραμματεία μέσω τηλεφώνου ή email.