Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην πρώτη γραμμή θεραπείας της στυτικής δυσλειτουργίας ανήκουν τα φάρμακα που διευκολύνουν τη στύση, όπως είναι οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης. Μάλιστα, ακόμη και όταν τα αίτια είναι ψυχογενή προτείνεται ο συνδυασμός sex therapy με αυτά τα φάρμακα, αφού όσο βελτιώνεται η ποιότητα της στύσης τόσο βελτιώνεται η συναισθηματική υγεία των ανδρών.
Παράλληλα, και οι σύντροφοί τους αναφέρουν βελτίωση όχι μόνο της σεξουαλική τους ζωής, αλλά και της σχέσης. Η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αυτών όμως οδηγεί πολλούς άνδρες να παρακάμπτουν το σύστημα υγείας για να προμηθευτούν χωρίς ιατρική διάγνωση και συνταγή τα χάπια της στύσης.
Μια μεγάλη μελέτη μέσω Διαδικτύου, που έγινε σε Μ. Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία σε 11.599 άνδρες, έδειξε ότι 1 στους 10 χρησιμοποιούσε τα χάπια. Από αυτούς, 1 στους 3 τα προμηθεύτηκε χωρίς να έχει επισκεφθεί ποτέ γιατρό, παρότι το 65,5% είχαν προβλήματα στύσης.
Βασικοί λόγοι ήταν η ντροπή να μιλήσουν για το πρόβλημα και το κόστος της επίσκεψης και της αγοράς από το φαρμακείο (σε σχέση με το Διαδίκτυο). Oι συγγραφείς υπολόγισαν ότι πάνω από 6 εκατομμύρια Ευρωπαίοι λαμβάνουν τα χάπια της στύσης, χωρίς διάγνωση γιατρού.
Η πρακτική αυτή ενέχει πολλούς κινδύνους:
1. Να διαφύγει μια σημαντική, αλλά αδιάγνωστη νόσος που προκαλεί το πρόβλημα της στύσης (λ.χ. στεφανιαία νόσος).
2. Να παραμείνει ένας άνδρας με ψυχολογικό πρόβλημα εξαρτημένος από το χάπι μια ζωή, ενώ θα μπορούσε να ξεπεράσει το πρόβλημα με ψυχολογική θεραπεία (οι σύγχρονες θεραπείες διαρκούν περίπου 3 μήνες).
3. Να προμηθευτεί από το Διαδίκτυο φάρμακα που δεν είναι γνήσια, άρα αποτελεσματικά και ασφαλή.
4. Να χρησιμοποιήσει σκευάσματα που διατίθενται στα φαρμακεία χωρίς συνταγή (φυτικά προϊόντα ή συμπληρώματα διατροφής) και υπόσχονται αποκατάσταση της στύσης, αλλά δεν έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα.
Moncada I, Martinez-Jabaloyas JM, Rodriguez-Vela L et al. (2009) Emotional changes in men treated with sildenafil citrate for erectile dysfunction: a double-blind, placebo-controlled clinical trial. J Sex Med 6:3469-3477.
Schnetzler G, Banks I, Kirby M et al. (2010) ED PHARMACOTHERAPY: Characteristics, Behaviors, and Attitudes of Men Bypassing the Healthcare System When Obtaining Phosphodiesterase Type 5 Inhibitors. J Sex Med 7:1237–1246.