Για τη στυτική δυσλειτουργία

Πολλοί άνδρες, ανεξαρτήτου ηλικίας, αναφέρουν πως το πρόβλημα της στύσης ξεκίνησε εντελώς ξαφνικά. Ενώ ποτέ πριν δεν τους είχε απασχολήσει το θέμα, ήρθε η στιγμή που τα πράγματα άλλαξαν!

  • Το πρόβλημα ξεκίνησε σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής με πολύ άγχος, π.χ. επαγγελματικό/ οικονομικό, σε εξεταστική περίοδο κλπ.
  • Το πρόβλημα ξεκίνησε στην πρώτη επαφή με μια γυναίκα που τους ήταν ιδιαίτερα ελκυστική και ποθητή! Συνήθως αναφέρουν: “μπλόκαρα”.
  • Το πρόβλημα ξεκίνησε μετά από ανησυχίες για την γενική υγεία τους. Συχνά άνδρες χάνουν την στύση τους σε μια περίοδο που τους απασχολούν άλλα θέματα υγείας. Για παράδειγμα κάποιος περί τα 45 έτη αρχίζει να ανησυχεί για καρδιαγγειακά προβλήματα και τότε διαπιστώνει απώλεια της στύσης.

Αρκετοί άνδρες αναφέρουν πως στην πρώτη τους επαφή η στύση δεν ήταν καλή και από τότε το πρόβλημα παραμένει. Περιγράφουν τον εαυτό τους ως αρκετά ανασφαλή για την σεξουαλικότητά τους και δύσκολα προσεγγίζουν μια γυναίκα. Συνήθως έχουν λίγες σεξουαλικές εμπειρίες. Συχνά αναφέρουν πως, όταν συνάψουν κάποια σχέση, δύσκολα παίρνουν την απόφαση να χωρίσουν ακόμη και αν το επιθυμούν.

Είναι αρκετά σύνηθες το να χάνεται η στύση σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή. Για παράδειγμα:

  • Την στιγμή της διείσδυσης του πέους στον κόλπο ή λίγο μετά τη διείσδυση.
  • Την στιγμή που επιχειρεί να φορέσει προφυλακτικό.
  • Όταν η επαφή γίνεται με ένα συγκεκριμένο άτομο, ενώ με άλλα άτομα δεν υπάρχει πρόβλημα.

Αρκετοί άνδρες αναφέρουν πως η στύση είναι καλή μόνο όταν υπάρχει οικειότητα με την σύντροφό τους. Όμως, όταν επιχειρούν επαφή με σύντροφο που δεν γνωρίζουν καλά, σχεδόν πάντα χάνεται η στύση. Οι άνδρες μπορούν να λειτουργήσουν ικανοποιητικά μόνο όταν αισθάνονται ασφάλεια και αποδοχή από τη σύντροφό τους.

Βέβαια, επειδή η σεξουαλική επαφή περιλαμβάνει και τη σύντροφο, πρέπει να θυμόμαστε πως κι εκείνη έρχεται αντιμέτωπη με την κατάσταση της απώλειας της στύσης του συντρόφου και ενδεχομένως να βιώνει κι εκείνη το δικό της φαύλο κύκλο. Συχνά, οι γυναίκες αρχίζουν να κάνουν σκέψεις όπως: “δεν του είμαι ελκυστική”, “ίσως υπάρχει κάποια άλλη γυναίκα” “δεν θα μπορέσουμε να τεκνοποιήσουμε”, “τέλειωσε η ερωτική μου ζωή”. Αυτές οι σκέψεις δημιουργούν άγχος και τότε μπορεί να μειωθεί η σεξουαλική τους επιθυμία, να είναι σε ένταση κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και να μην παρέχουν στον σύντροφό τους επαρκή ερεθισμό. Όπως στους άνδρες, έτσι και στις γυναίκες ενδέχεται να δημιουργηθούν δυσάρεστα συναισθήματα και να αρχίσει η αποφυγή των σεξουαλικών επαφών ή να δημιουργούνται εντάσεις στο ζευγάρι με αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους και τελικά στη σχέση τους.

Όταν η αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας είναι το άγχος επίδοσης, τότε χρειάζεται συμβουλευτική και ψυχο-σεξουαλική αντιμετώπιση από ειδικευμένους επιστήμονες. Ο ειδικός θα πρέπει να εκτιμήσει πολλούς παράγοντες που μπορεί να επιδεινώνουν το άγχος. Για παράδειγμα συνθήκες ζωής, γενικό άγχος, προβλήματα στη σχέση, συνύπαρξη άλλων ψυχολογικών προβλημάτων (π.χ. αγχώδης διαταραχή), προηγούμενες σεξουαλικές εμπειρίες κλπ. Μετά την λήψη ιστορικού, ο ειδικός θα προτείνει έναν θεραπευτικό σχεδιασμό που, στις περισσότερες περιπτώσεις δε διαρκεί πάνω από 3 μήνες. Η ψυχολογική παρέμβαση έχει σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα όταν συμπεριλαμβάνει τη σύντροφο και εφαρμόζεται στο ζευγάρι. Σε πολλές περιπτώσεις, η ψυχο-σεξουαλική θεραπεία μπορεί να συνδυάζεται με φάρμακα που διευκολύνουν την στύση, τους γνωστούς αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης. Τα φάρμακα αυτά βοηθούν στο κρίσιμο πρώτο διάστημα τον άνδρα /το ζευγάρι να ξαναρχίσει τη σεξουαλική του ζωή, δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο για την θεραπεία. Πολλές φορές τα φάρμακα αυτά χορηγούνται σε καθημερινή βάση, ώστε να απελευθερώνεται το ζευγάρι από το άγχος του προγραμματισμού των επαφών και να διατηρείται ο αυθορμητισμός. Μέσα από τη θεραπεία, το ζευγάρι έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να βελτιώσει τη σεξουαλική του λειτουργία, αλλά και τη σεξουαλική του επικοινωνία και την ποιότητα της σεξουαλικής του σχέσης. Πολλές φορές, μετά την θεραπεία, το ζευγάρι αρχίζει να απολαμβάνει τη σεξουαλική του ζωή περισσότερο από όσο την απολάμβανε ακόμα και προτού εμφανιστεί το πρόβλημα!