Το χρόνιο στρες «σκοτώνει» την σεξουαλική διέγερση

Πόσο επιδρά το στρες στη σεξουαλική διέγερση των γυναικών;

Είναι γνωστό πως το στρες κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής προκαλεί σεξουαλικές δυσλειτουργίες τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Λιγότερο γνωστές είναι οι συνέπειες του χρόνιου στρες στη σεξουαλική λειτουργία. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μελέτη που είχε σκοπό να διερευνήσει την επίδραση του χρόνιου στρες στη σεξουαλική διέγερση των γυναικών (Dawn and Meston, 2013).

Το χρόνιο στρες είναι μια κατάσταση κατά την οποία το άτομο βιώνει ψυχολογική πίεση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και ταυτόχρονα αισθάνεται ότι δεν ασκεί έλεγχο στις δυσκολίες της ζωής.Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το χρόνιο στρες σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα σεξουαλικής διέγερσης των γεννητικών οργάνων (π.χ. ύγρανση του κόλπου), αλλά δεν επηρέαζε την υποκειμενική αίσθηση διέγερσης.

Γιατί το στρες επηρεάζει τη σεξουαλική διέγερση των γεννητικών οργάνων;

Η μελέτη προσπάθησε να διευκρινίσει τον μηχανισμό με τον οποίο το στρες επηρεάζει τη σεξουαλική διέγερση των γυναικών. Το στρες σχετίστηκε με αύξηση της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες), αλλά και με μεγαλύτερη απόσπαση της προσοχής τη στιγμή που παρέχονταν σεξουαλικά ερεθίσματα. Ειδικά η απόσπαση της προσοχής φάνηκε να προβλέπει σοβαρά τη χαμηλή διέγερση. Με άλλα λόγια, η μελέτη δείχνει ότι όταν μια γυναίκα βιώνει χρόνιο στρες, αυξάνεται η πιθανότητα να παρουσιάζει δυσκολίες διέγερσης των γεννητικών οργάνων (π.χ. ενδέχεται να έχει ξηρότητα ή να μη γίνεται επαρκής διαστολή του κόλπου κατά την επαφή), διότι δυσκολεύεται να επικεντρώσει τη προσοχή της στα σεξουαλικά ερεθίσματα κατά την επαφή. Επειδή το χρόνιο στρες έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες που δεν περιορίζονται στη σεξουαλική λειτουργία, είναι σημαντικό για τις γυναίκες που βιώνουν άγχος καθημερινά να δέχονται ψυχοθεραπευτική βοήθεια ώστε να μάθουν τεχνικές για τη διαχείρισή του και να αυξήσουν την ποιότητα όχι μόνο της σεξουαλικής ζωής αλλά της ζωής τους συνολικά.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στα "ΤΑ ΝΕΑonline ΥΓΕΙΑ, ΔΡΑΣΗ & ΖΩΗ" στις 31-10-2013.


Διαβάστε επίσης