Τι σημαίνει να είναι κάποιος θετικός στο σεξ

Ο όρος «θετικός στο σεξ» μπορεί να ερμηνευθεί με διάφορους τρόπους, αλλά συνήθως περιλαμβάνει το να έχει κάποιος θετική στάση απέναντι στο σεξ και να νιώθει άνετα με τη σεξουαλική του ταυτότητα και τις σεξουαλικές συμπεριφορές των άλλων.

Οι άνθρωποι που είναι θετικοί στο σεξ τείνουν να έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Είναι ανοικτοί στο να μαθαίνουν σχετικά με το σεξ και τη σεξουαλική δραστηριότητα. Προσπαθούν να γνωρίσουν το σώμα τους, το σώμα των συντρόφων τους, καθώς και όλες τις σωματικές, συναισθηματικές και ψυχολογικές παραμέτρους της εγγύτητας, ενώ νιώθουν άνετα να συζητούν και να ρωτούν για το σεξ.
  • Κατανοούν τη σημασία του ασφαλούς σεξ τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τους συντρόφους τους. Ετσι, δεν διστάζουν να συζητούν για το σεξουαλικό τους παρελθόν, να χρησιμοποιούν προφυλακτικά, να εξετάζονται για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά και να στηρίζουν έναν ερωτικό σύντροφο με σεξουαλική δυσλειτουργία ή ιστορικό σεξουαλικού τραύματος.
  • Θεωρούν ότι το σεξ είναι ένα υγιές κομμάτι της ζωής που πρέπει να απολαμβάνουν.
  • Αναγνωρίζουν και σέβονται ότι μερικές φορές οι ίδιοι ή το ταίρι τους δεν θα θέλουν να κάνουν σεξ.
  • Δέχονται χωρίς ηθική κρίση τις σεξουαλικές συμπεριφορές/πρακτικές, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και τον τρόπο ζωής των άλλων, εφόσον οι ερωτικοί σύντροφοι συναινούν και αισθάνονται ασφαλείς με αυτά.

Βέβαια, το να είναι κάποιος θετικός στο σεξ μπορεί μερικές φορές να γίνεται πολύπλοκο, επειδή λ.χ. ορισμένες σεξουαλικές συμπεριφορές δεν ευθυγραμμίζονται με τις πολιτισμικές και θρησκευτικές αξίες ενός ατόμου.

Συνοπτικά, όμως, το να είναι κάποιος θετικός στο σεξ συνεπάγεται την κατανόηση της δικής του σεξουαλικότητας και του τι σημαίνει αυτή για τον ίδιο και τις σχέσεις του.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στα "ΤΑ ΝΕΑonline ΥΓΕΙΑ, ΔΡΑΣΗ & ΖΩΗ" στις 20-4-2017.


Διαβάστε επίσης