Πως επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή το έμφραγμα πριν από τα 50

Η εμπειρία του εμφράγματος είναι αναμφισβήτητα συγκλονιστική και συνήθως επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη ζωή του ασθενούς. Οταν όμως εκδηλώνεται στη μέση ηλικία ή νωρίτερα, ο αντίκτυπός του μπορεί να είναι ακόμη ισχυρότερος.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μία μεγάλη μελέτη που διεξήχθη σε 2.802 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 18 έως 55 ετών, που νοσηλεύθηκαν με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου σε νοσοκομεία των ΗΠΑ και της Ισπανίας. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους ασθενείς επί ένα έτος έπειτα από το έμφραγμα για να εξακριβώσουν αν και τι είδους αλλαγές θα συνέβαιναν στη σεξουαλική ζωή και λειτουργία τους.

Τα ευρήματά τους συνοπτικά είναι τα εξής:

  • Οι άνδρες ανέκτησαν τη σεξουαλική τους ζωή πιο γρήγορα απ’ ό,τι οι γυναίκες.
  • Οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα συγκριτικά με τους άνδρες να εμφανίσουν κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία μετά το έμφραγμα.
  • Τα πιο συχνά σεξουαλικά προβλήματα των γυναικών ήταν η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και η δυσκολία διέγερσης, ενώ στους άνδρες ήταν η στυτική δυσλειτουργία και η μειωμένη ερωτική επιθυμία.
  • Ανεξαρτήτως φύλου, όσο νωρίτερα συζητούσαν οι ασθενείς το θέμα της σεξουαλικής δραστηριότητας με τον θεράποντα γιατρό τους τόσο πιο γρήγορα ανακτούσαν τη σεξουαλική τους ζωή.
  • Οι παράγοντες που αύξαναν σημαντικά την πιθανότητα να αντιμετωπίσουν κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα ήταν ο σακχαρώδης διαβήτης και το στρες.

Η εμπειρία του εμφράγματος συνήθως προκαλεί έντονη ανησυχία για τη ζωή αλλά και συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Οι παράγοντες αυτοί στη συνέχεια εμποδίζουν τη σεξουαλική επιθυμία και διέγερση. Μάλιστα, οι σχετικές μελέτες δείχνουν πως τα παραπάνω επηρεάζουν και τον/την σύντροφο του ατόμου που υπέστη έμφραγμα, με σημαντικές αρνητικές συνέπειες και στη δική του/της σεξουαλική λειτουργία. Σε αυτές τις περιπτώσεις το ζευγάρι χρειάζεται να αναζητήσει βοήθεια για να ανακτήσει τη σεξουαλική του ευχαρίστηση.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στα "ΤΑ ΝΕΑonline ΥΓΕΙΑ, ΔΡΑΣΗ & ΖΩΗ" στις 6-10-2016.


Διαβάστε επίσης