Ποια ζευγάρια διατηρούν το σεξουαλικό πάθος

Αν και τα περισσότερα ζευγάρια σε μακροχρόνια σχέση αναπολούν τα χρόνια του πάθους, δεν έχουν γίνει πολλές μελέτες για το θέμα αυτό. Ξέρουμε, όμως, ότι είναι εφικτό να συνεχίσουν να νιώθουν δύο άνθρωποι ερωτευμένοι, δηλαδή να νιώθουν πολύ θετικά και ερωτικά ο ένας για τον άλλον, δίχως όμως τις επίμονες καθημερινές σκέψεις του ενός για τον άλλον και τις εμμονές που συνήθως υπάρχουν στην αρχή της σχέσης.

Ποιο είναι, όμως, το βασικότερο χαρακτηριστικό των ζευγαριών που διατηρούν το σεξουαλικό τους πάθος;

Τα υπάρχοντα στοιχεία συγκλίνουν ότι τα ζευγάρια που θέλουν να ικανοποιούν ο ένας τις σεξουαλικές ανάγκες του άλλου από αγάπη και από την επιθυμία να βελτιώσουν τη σχέση, αλλά όχι από καθήκον και υποχρέωση, είναι αυτά που μπορούν να διατηρήσουν το σεξουαλικό τους πάθος.

Αντιθέτως, τα ζευγάρια τα οποία στη σεξουαλική τους ζωή νιώθουν ότι «δίνουν» όσο χρειάζεται ώστε να «πάρουν» συνήθως δεν καταφέρνουν να διατηρήσουν το σεξουαλικό τους πάθος. Αν θέλετε να δείτε πόσο ικανοποιημένοι νιώθετε από την κάλυψη των σεξουαλικών επιθυμιών του/της συντρόφου σας, δοκιμάστε να απαντήσετε στα εξής, ενδεικτικά, ερωτήματα:

  • Μέχρι πού θα φτάνατε για να καλύψετε τις σεξουαλικές επιθυμίες του/της συντρόφου σας;
  • Πόσο ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων σας βρίσκεται η ικανοποίηση των σεξουαλικών επιθυμιών του/της;
  • Πόσο έτοιμοι είστε να θυσιάσετε τις προσωπικές σας σεξουαλικές ανάγκες ώστε να δώσετε προτεραιότητα σε εκείνες του/της συντρόφου σας;
  • Πόσο χαρούμενοι νιώθετε όταν ικανοποιείτε τις σεξουαλικές ανάγκες του/της;

Ωστόσο, οι ισορροπίες είναι λεπτές, καθώς συχνά τα παραπάνω γίνονται από αίσθημα καθήκοντος, φόβου ή ανασφάλειας με συνέπεια να δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα.

Η καλή επικοινωνία, το αίσθημα ασφάλειας και ελευθερίας έκφρασης όχι μόνο των επιθυμιών αλλά και των φόβων αποτελούν κρίσιμα συστατικά για μια καλή σεξουαλική ζωή.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στα "ΤΑ ΝΕΑonline ΥΓΕΙΑ, ΔΡΑΣΗ & ΖΩΗ" στις 19-1-2017.


Διαβάστε επίσης