Όχι στο σεξ από υποχρέωση

Για ποιον λόγο κάνετε σεξ; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό αλλά ουσιώδες.

Πολλοί δεν κάνουν σεξ επειδή τους ευχαριστεί ή τους κάνει να νιώθουν κοντά με τον/την σύντροφό τους, αλλά επειδή δεν θέλουν να τον/την κακοκαρδίσουν ή να του/της δώσουν δικαίωμα να πει ότι δεν εκτελούν τα συζυγικά τους καθήκοντα.

Τα κίνητρα αυτά, όμως, που είναι καθ’ όλα αρνητικά, έχουν ένα βαρύ τίμημα: χωρίς να το συνειδητοποιούν, τους κάνουν να μη νιώθουν ικανοποιημένοι από τη σχέση τους και όχι μόνο από τη σεξουαλική επαφή αυτή καθαυτήν. Αυτό είναι κάτι που όλοι οι ειδικοί στη σεξουαλική υγεία γνωρίζουν καλά, γι’ αυτό και συχνά συνιστούν στους ασθενείς τους να πάψουν να έχουν ως μοναδική προτεραιότητα την ευχαρίστηση του/της συντρόφου τους και να αρχίσουν να θέτουν και τη δική τους.

Την αξία αυτή της σύστασης επιβεβαιώνει επιστημονικά για πρώτη φορά μια νέα μελέτη, η οποία έδειξε πως όταν συνειδητά άλλαζαν οι εθελοντές που συμμετείχαν τα κίνητρά τους για σεξ, αυξάνονταν σημαντικά η ερωτική επιθυμία και η σεξουαλική ικανοποίηση.

Μάλιστα δεν χρειαζόταν να περάσει πολύ καιρός για να παρατηρηθούν αυτά τα οφέλη. Οταν οι εθελοντές της μελέτης εστίαζαν την προσοχή τους στα θετικά κίνητρα, όπως η εγγύτητα του ζευγαριού ή η σεξουαλική ικανοποίηση, για μόλις μία εβδομάδα, βελτιωνόταν σημαντικά η στάση τους απέναντι στο σεξ και κατ’ επέκταση στο πώς ένιωθαν γι’ αυτό και για τη σχέση τους.

Οι άνθρωποι λοιπόν που έχουν ισχυρή την αίσθηση του καθήκοντος ή ανησυχούν πολύ μην απογοητεύσουν τον/τη σύντροφό τους χρειάζεται να υπενθυμίζουν συνειδητά στον εαυτό τους ότι πρέπει να έχουν ως προτεραιότητα την προσωπική τους ευχαρίστηση και όχι μόνο την ευχαρίστηση του άλλου. Με αυτό τον τρόπο θα προστατευτεί όχι μόνο η σεξουαλική τους ζωή, αλλά και η ίδια τους η σχέση.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στα "ΤΑ ΝΕΑonline ΥΓΕΙΑ, ΔΡΑΣΗ & ΖΩΗ" στις 4-5-2017.


Διαβάστε επίσης