Όταν το σεξ είναι επώδυνο για τις γυναίκες

Τι είναι οι διαταραχές πόνου κατά τη σεξουαλική επαφή;

Οι διαταραχές πόνου αποτελούν σεξουαλικές δυσλειτουργίες των γυναικών, που συνήθως επιβαρύνουν σημαντικά την ερωτική ζωή του ζευγαριού. Περιλαμβάνουν συνήθως τον κολεόσπασμο και τη δυσπαρευνία. Αν και οι δύο αυτές διαταραχές είναι διαφορετικές, συχνά είναι δύσκολο να διακριθούν. Ο κολεόσπασμος είναι μια δυσλειτουργία κατά την οποία ο κόλπος κάνει μια ακούσια σύσπαση και κλείνει τη στιγμή της διείσδυσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται διείσδυση, παρά την επιθυμία της γυναίκας. Επειδή οι γυναίκες διστάζουν να αναζητήσουν βοήθεια δεν έχουμε επαρκή στατιστικά στοιχεία για τη συχνότητα του προβλήματος. Ωστόσο, εκτιμάται πως περίπου το 2% των γάμων αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό, με αποτέλεσμα να πρόκειται για λευκούς γάμους. Κατά τη δυσπαρευνία η γυναίκα αισθάνεται πόνο όταν επιχειρείται κολπική διείσδυση. Η συχνότητα της δυσπαρευνίας εκτιμάται στο 12%-15% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται και φτάνει στο 45,3% όταν οι γυναίκες βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Η εμμηνόπαυση προκαλεί σεξουαλικό πόνο;

Ενώ η δυσπαρευνία που εμφανίζεται κατά την εμμηνόπαυση αποδίδεται συνήθως στη μείωση των οιστρογόνων και στην ατροφία του κόλπου, τα σύγχρονα δεδομένα δίνουν μια περισσότερο πολυδιάστατη εικόνα του προβλήματος. Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μελέτη (Kao et al, 2012) σε 182 εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που υπέφεραν από δυσπαρευνία. Διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα των ορμονών δεν μπορούσαν να προβλέψουν τη δυσπαρευνία. Ωστόσο, τα συμπτώματα κατάθλιψης, το άγχος και η ποιότητα της σχέσης ήταν παράγοντες με ισχυρή συσχέτιση με την εμφάνιση του προβλήματος.

Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι οι διαταραχές πόνου πρέπει να διερευνώνται μέσα από ένα πρίσμα που βλέπει όχι μόνο βιολογικούς, αλλά και ψυχικούς παράγοντες. Ωστόσο, ενώ η σύγχρονη σεξουαλική ιατρική και σεξολογία διαθέτει αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης των παραπάνω προβλημάτων, η έλλειψη ενημέρωσης συχνά αναστέλλει την αναζήτηση θεραπείας.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στα "ΤΑ ΝΕΑonline ΥΓΕΙΑ, ΔΡΑΣΗ & ΖΩΗ" στις 15-11-2012.


Διαβάστε επίσης