Μετ' εμποδίων αρχίζουν οι νέοι τη σεξουαλική τους ζωή

Προβλήματα στο κρεβάτι με την έναρξη της ερωτικής τους ζωής αντιμετωπίζουν περισσότεροι από ένας στους τρεις νέοι, ενώ σε μία στις δέκα περιπτώσεις τα προβλήματα είναι επίμονα και εξαιρετικά δυσάρεστα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 2.392 άτομα ηλικίας 16 έως 21 ετών, από τους οποίους οι 1.875 ήταν σεξουαλικά ενεργοί.
Το 44% των σεξουαλικά ενεργών κοριτσιών και το 34% των σεξουαλικά ενεργών αγοριών είχαν βιώσει ένα ή περισσότερα σεξουαλικά προβλήματα με διάρκεια τουλάχιστον τρεις μήνες κατά το τελευταίο έτος!

Τα ποσοστά αυτά είναι παραπλήσια με εκείνα που ισχύουν για τους ενηλίκους κάθε ηλικίας (51% για τις γυναίκες και 42% για τους άνδρες). Η πιο συχνή δυσάρεστη εμπειρία μεταξύ των σεξουαλικά ενεργών κοριτσιών ήταν η δυσκολία επίτευξης οργασμού (6,3%), ενώ για το 5% το πιο δυσάρεστο ήταν η έλλειψη επιθυμίας για σεξ.

Μεταξύ των αγοριών, το πιο δυσάρεστο πρόβλημα ήταν η γρήγορη εκσπερμάτιση (4,5%) και ακολούθως η δυσκολία επίτευξης και διατήρησης της στύσης (3%). Τα προβλήματα σε πολλές περιπτώσεις είχαν οδηγήσει σε αποφυγή των σεξουαλικών επαφών.

Από τη μελέτη αυτή αναδεικνύεται η ανάγκη να προσεγγίζουμε τους νέους από νωρίς, ειδάλλως η έλλειψη γνώσης, το άγχος και η ντροπή μπορεί να εξελιχθούν σε μακροχρόνιες σεξουαλικές δυσκολίες.

Οπως έδειξε η μελέτη, ελάχιστοι νέοι είχαν ζητήσει βοήθεια από κάποιον επαγγελματία υγείας (μόλις το 7,9% των κοριτσιών και το 3,6% των αγοριών). Το ένα τρίτο είχε ζητήσει βοήθεια από την οικογένεια, τους φίλους, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή ιστοσελίδες αυτοβοήθειας στο Διαδίκτυο.

Σήμερα οι περισσότερες παρεμβάσεις αγωγής σεξουαλικής υγείας στα σχολεία περιορίζονται στην αποφυγή των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, αφήνοντας εκτός τις συζητήσεις για τη σεξουαλική ευχαρίστηση, τον σεβασμό, την επικοινωνία και την προώθηση της ισότητας των φύλων στις σχέσεις. Ωστόσο το δικαίωμα στη σεξουαλική ευχαρίστηση είναι αναφαίρετο και πρέπει να πάψει να υποτιμάται.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στα "ΤΑ ΝΕΑonline ΥΓΕΙΑ, ΔΡΑΣΗ & ΖΩΗ" στις 3-11-2016.


Διαβάστε επίσης