Η ηλεκτρονική αποστολή σεξουαλικών φωτογραφιών

Τι είναι το sexting;

Το sexting ανάμεσα σε εφήβους εμφανίζεται ως μια μόδα που έχει πυροδοτήσει ανησυχία σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Ο όρος sexting αναφέρεται στην αποστολή σεξουαλικών φωτογραφιών μέσω κινητού ή ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η ανησυχία επικεντρώνεται κυρίως α) στο ότι με τον τρόπο αυτόν ένας νέος δημιουργεί παράνομο υλικό παιδικής πορνογραφίας με νομικές συνέπειες για τον ίδιο και β) στο ότι οι προσωπικές φωτογραφίες μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο εκβιασμού.

Πόσο συχνό είναι το sexting στους εφήβους;

Μία από τις πιο άρτιες μεθοδολογικά σχετικές μελέτες (Kimberly, 2012) έδειξε πως το ποσοστό των εφήβων που έχουν κατά τον τελευταίο χρόνο εμφανιστεί σε γυμνό ή ημίγυμνο φωτογραφικό υλικό είναι 2,5%. Στην κατηγορία αυτή, οι περισσότεροι νέοι αναφέρονταν σε φωτογραφίες τους με μαγιό ή εσώρουχα και σεξουαλικές πόζες με ρούχα. Το ποσοστό όμως μειώθηκε στο 1% όταν η ερώτηση αφορούσε αν έχουν εμφανιστεί σε φωτογραφίες όπου έδειχναν γυμνό το στήθος ή τα γεννητικά όργανα, με σαφές σεξουαλικό περιεχόμενο. Οσον αφορά το αν έχουν γίνει παραλήπτες σχετικών φωτογραφιών, το ποσοστό ήταν μεγαλύτερο – περίπου 6%. Περίπου 25% των εφήβων που είχαν κάνει sexting δήλωσαν ιδιαίτερη ανησυχία και ντροπή. Ωστόσο, είχε συμβεί πάνω από μία φορά.

Επιπλέον, σε ελάχιστες περιπτώσεις έγινε προώθηση ή ανάρτηση των φωτογραφιών.

Οι πιο συχνοί λόγοι για να κάνουν sexting ήταν

  • ερωτισμός στο πλαίσιο σχέσης και
  • «για πλάκα».

Η μελέτη αυτή δείχνει ότι το sexting δεν αποτελεί πραγματικά μόδα, διότι ένα πολύ μικρό ποσοστό των εφήβων συμμετέχει. Ωστόσο, είναι αναγκαίο να ενημερωθούν οι νέοι για τις πιθανές νομικές και κοινωνικές συνέπειες της κατοχής και διακίνησης τέτοιου υλικού.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στα "ΤΑ ΝΕΑonline ΥΓΕΙΑ, ΔΡΑΣΗ & ΖΩΗ" στις 5-7-2012.


Διαβάστε επίσης