Γιατί κάνουν οι νέοι ολοένα λιγότερο σεξ

Κάθε γενιά είναι πιο φιλελεύθερη σεξουαλικά σε σύγκριση με τις προηγούμενες. Για παράδειγμα, η νεολαία του ‘60 συντάραξε τις προηγούμενες γενιές με την καθιέρωση του αντισυλληπτικού χαπιού, ενώ οι νέοι του ‘80-’90 προκάλεσαν δυσφορία στους παλαιότερους με την αυξανόμενη αποδοχή των ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ατόμων. Ομως η πορεία αυτή ανακόπηκε με τους νέους του 2000. Οι νέοι της χιλιετίας, όπως αποκαλούνται όσοι ήταν 20-25 ετών γύρω στο 2000, έκαναν λιγότερο σεξ και είχαν λιγότερους ερωτικούς συντρόφους σε σύγκριση με τους γονείς τους στην αντίστοιχη ηλικία. Επίσης, ήταν δεσμευμένοι από δάνεια σπουδών, ξεκινούσαν εργασία σε μια συντετριμμένη παγκόσμια οικονομία, ζούσαν τον φόβο του ιού HIV και χρησιμοποιούσαν πολύ το Διαδίκτυο.

Αυτή η τάση συνεχίζεται, αφού οι σημερινοί έφηβοι κάνουν ακόμα λιγότερο σεξ απ’ ό,τι η προηγούμενη γενιά εφήβων. Πρόσφατη μελέτη στις ΗΠΑ, λ.χ., έδειξε πως μόνο το 44% των κοριτσιών ηλικίας 15-19 ετών έχει σεξουαλικές επαφές, σε σύγκριση με το 58% που ίσχυε πριν από 25 χρόνια. Ανάλογα ήταν τα ευρήματα και στα αγόρια, με το 47% να δηλώνει πως είναι σεξουαλικώς ενεργό έναντι του 69% των γονέων τους όταν ήταν στην ίδια ηλικία.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και στους νεαρούς ενηλίκους και θα μπορούσε να εξηγηθεί με ένα σύνολο παραγόντων:

  • Εχουν εύκολη πρόσβαση σε πορνό και διαδικτυακό σεξ, οπότε μπορούν να ευχαριστήσουν τον εαυτό τους σεξουαλικά, χωρίς απαραίτητα να συναντήσουν κάποιον/α.
  • Συνήθως συγκατοικούν με άλλα άτομα ή με τους γονείς τους, διότι είναι ασύμφορη η αυτόνομη διαβίωση.
  • Εργάζονται πολλές ώρες με χαμηλές αποδοχές. Ισως να μην είναι λιγότερα το σεξουαλικό τους ενδιαφέρον και η σεξουαλική τους δραστηριότητα. Ισως, όμως, είναι λιγότερη η δραστηριότητα με ερωτικούς συντρόφους. Οι επιπτώσεις για τα ποσοστά γεννήσεων, την κοινωνική συνοχή, τη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των επόμενων γενεών μένει να φανούν.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στα "ΤΑ ΝΕΑonline ΥΓΕΙΑ, ΔΡΑΣΗ & ΖΩΗ" στις 14-7-2016.


Διαβάστε επίσης